Sponsored

Teknik Baru Beriklan Di Facebook

Cara Mudah Beriklan di Facebook


Cara mudah beriklan di facebook

Facebook adalah salah satu medium pengiklanan utama yang digunakan oleh orang ramai pada hari ini. Tak kira orang tu orang persendirian atau syarikat syarikat besar. Ini kerana Facebook adalah media sosial yang mempunyai ramai pengguna... Tak dapat dinafikan lagi. Malah sehingga ada yang menjadi Facebook addict kerana hampir keseluruhan masanya menghadap Facebook. Apalagi dengan kemudahan access Facebook menggunakan Handphone menjadikan Facebook sentiasa dipenuhi pengunjung atau pengguna Facebook ini.

Jika syarikat syarikat besar pastinya mereka menggunakan Facebook Advertising atau pengiklanan berbayar Facebook untuk mereka beriklan. Apa nak hairan, nama pun syarikat besar.. Semestinya lah mereka memperuntukkan sebahagian modal untuk mereka beriklan di Facebook.

Orang orang atau usahawan usahawan online persendirian ada juga yang menggunakan pengiklanan berbayar Facebook ini, tetapi tidak berapa ramai. Ini kerana untuk beriklan melalui pengiklanan berbayar, jika tidak menggunakan strategi.. Pengiklanan yang dilakukan tidak akan covert kepada sale. Lebih memburukkan keadaan, kos pengiklanan yang perlu dibayar menjadi tersangat mahal. Sebab itu jika anda perasan, ada pakar pakar pemasaran Facebook menjual Ebook atau kelas facebook marketing untuk mengajar teknik yang betul untuk beriklan di Facebook.

Disebabkan untuk beriklan menggunakan pengiklanan berbayar ini memerlukan modal, jadi kebanyakan usahawan usahawan online Facebook ini menggunakan alternatif lain untuk beriklan yang tidak memerlukan modal yang tinggi atau langsung tidak memerlukan modal. Antaranya menggunakan wall facebook mereka sendiri, Group group pengiklanan atau melalaui FanPage FanPage Facebook.

Walaupun penggunaan wall facebook, group dan FanPage ini tidak memerlukan bayaran. Ianya tetap memerlukan teknik yang betul untuk anda memasarkan produk atau perniagaan anda. JIka tidak usaha anda hanyalah sia sia kerana tidak ada orang yang melihat iklan anda tadi. Jika ada hasil pun, hanya cukup cukup makan. Dan perlu anda tahu, penggunaan wall Facebook, group atau Fanpage yang percuma ini, memerlukan anda berusaha lebih berbanding pernggunaan iklan berbayar kerana anda perlu mengiklankan sendiri produk atau perniagaan anda supaya ramai orang melihat iklan anda tadi.

Di bawah adalah beberapa tips sekiranya anda memilih 3 medium di atas untuk anda beriklan di Facebook.
Wall Facebook : Untuk menhasilkan jualan daripada pengiklanan anda di Wall Facebook anda, anda perlulah mempunyai rakan yang ramai Sekurang kurangnya 2500-3000 Friend. Jika rakan Facebook anda hanya ada 100-200 orang memang susah nak buat sale.
Group pengiklanan percuma : Pilih group group pengiklanan yang mempunyai ramai ahli dan pastikan group tersebut aktif. Jika sebaliknya, post iklan ada tidak akan mendapat sebarang response daripada ahli ahli group..
FanPage : Lebih kurang macam Wall Facebook, tapi lebih kepada produk atau perniagaan yang dijalankan. Pun kena ada ramai Fan. Kalau tak susah juga...

Ramai yang susah nak buat sale melalui ketiga tida cara di atas sebab tak ramai Friends, join group yang tak ramai ahli dan tak aktif dan tak pandai buat Fan Page.. Di tambah selalu sibuk dan tak up iklan secara consistence. Memang susah nak dapat sale lah.

Untuk atasi masalah selalu sibuk, maka wujudlah applikasi Autopost iaitu applikasi yang dapat up post anda secara automatik. Cuma setkan sahaja bila nak post. Walaupun dapat post iklan secara auto tak kira di wall Facebook, group atau FanPage ianya tetap mempunyai kelemahan iaitu akaun facebook mempunyai risiko untuk di block oleh Facebook jika terlalu kerap post. Sehinggakan ramai akaun pengguna Facebook di block disebabkan Applikasi ini. Sekarang masih ada yang menawarkan Applikasi ini.

Selari dengan masa.. Selapas Applikasi Autopost yang diwujudkan untuk membantu pewnggunakan Facebook beriklan, kini timbul pula satu Applikasi yang lebih menarik yang sememangnya dapat meningkatkan sale jualan anda di Facebook. Saya sendiri telah mendapatkan applikasi ini dan ianya ternyata sangat membantu untuk meningkatkan sale di Facebook. Yang lebih menarik ianya tidak memerlukan teknikal yang tinggi seperti applikasi Autopost dahulu yang mana anda perlu bermain coding. Dengan applikasi ini anda hanya perlu copy paste sahaja...

Applikasi ini di panggil
APPLIKASI VIRAL
 Pasti anda tahu apa maksud viral kan?
JAdi bagaimana applikasi ini menjadikan iklan anda Viral di Facebook?
 Kalau nak tahu.. KLIK SINI